Workshop i filmmanus enligt USC-metoden

human skeleton largeOm du försöker använda filmdramaturgi som en mall kommer du aldrig kunna utveckla ett manus med unika karaktärer och en stark story.

Man kan jämföra dramaturgi med ett mänskligt skelett. Trots att vi alla har ett skelett som i grunden baseras på samma princip existerar det inte två identiska människor på vår planet. Inte ens tvillingar är identiska. Varje människa har en unik personlighet och utstrålning. Förenklat skulle man kunna säga att grundläggande filmdramaturgi är ”skelettet” och sedan gäller det att utveckla den “unika personligheten”. Det är det jag hjälper till med på den manusworkshop som jag leder på Cinemantrix.

Jag är utbildad på University of Southern California, USC School of Cinematic Arts, som nyligen rankades som den bästa filmskolan i USA.

Där fick jag arbeta med en metodik utvecklad av Frank Daniel, som grundade skolans manusprogram på Graduate (magister) nivå.

Det är denna metod som jag delar med mig av på manusworkshopen. Den kan användas oavsett om du utvecklar en smal karaktärsdriven independent film eller en stor kommersiell Hollywoodfilm inom studiosystemet.

USC-metoden kan man inte enbart läsa sig till utan den måste praktiseras. (Det är av denna anledning det inte finns nån bok som förmedlar metoden.) Ett av de få sätten att lära sig dessa grunder är att studera minst 2 år på Graduate nivå på USC. Så även i USA är det få förunnat att ta del av denna manusutvecklingsmetod. Därför är det extra roligt för mig att få dela med mig av detta i Sverige.

/Soni

 

Soni Jörgensen

SoniSoni Jörgensen är manusförfattare & dramaturg som bland annat har arbetat med skådespelaren Kevin Bacon och är därmed enbart ”one degree from Kevin Bacon”.

Hon leder workshopdelen av Cinemantrix filmmanuskurs.

www.sonijorgensen.se

http://cinemantrix.com/hur-man-skriver-filmmanus/