Böcker om att skriva filmmanus

Jag får ofta frågan om vilka manusböcker man bör läsa om man vill lära sig att skriva filmmanus. Det finns så många. Ända sedan 70-talet har antalet manusböcker ökat exponentiellt. I princip är de flesta bara upprepningar och varianter på gamla klassiker, och när jag säger gamla klassiker så menar jag verkligen gamla klassiker.

Den första och främsta boken för hur man skriver filmmanus skrevs av Aristoteles för över 2000 år sedan. Den handlar visserligen om hur man skriver bra pjäser men den presenterar den grundläggande dramaturgi som allt berättande bygger på.

Artistoteles Poetics

Artistoteles Poetics

En annan klassiker är Syd Fields Screenplay. Det är en av de första böckerna i hur man skriver filmmanus och den går igenom alla de fundamentala dramaturgiska principerna.

Syd Fields Screenplay

Syd Fields Screenplay

Min egen favorit är Lew Hunters Screenwriting 434. Där får man verkligen lära sig hur man skriver. Den är baserad på den kurs med samma namn som ges på UCLAs filmmanusutbildning. Där skriver man ett filmmanus på 10 veckor. Det är en väl etablerad teknik som gör att det näst intill omöjliga uppgiften ter sig ganska genomförbar. Det är också den teknik som vi lär ut i vår kurs. Lew är dessutom en vän och min mentor.

Lew Hunters Screenwriting 434

Lew Hunters Screenwriting 434

Mycket av dramaturgin som används vid UCLA baserar sig på hur vi alltid har berättat historier för varandra. Där kan jag rekommendera att läsa Joseph Campbells böcker som handlar om hur i princip alla myter i världen har samma dramatiska struktur och samma arketypiska huvudkaraktärer.

Joseph_Campbells The Hero With a Thousand Faces

Joseph Campbells The Hero With a Thousand Faces

Christopher Vogler är en av dem som anpassat Joseph Campbell till hur man skriver filmmanus. Och hans böcker är också väl värda att läsa.

Christopher Voglers The Writer's Journey

Christopher Voglers The Writer's Journey

Till sist vill jag definitivt nämna Robert McKee, som på senare år blivit en manusguru. Det är många av Hollywoods elit som gått på hans seminarier. Och hans bok, Story, innehåller många bra saker att hålla i bakhuvudet när man ska skriva ett manus.

McKees Story

Robert McKees Story

De här böckerna innehåller en massa nyttig information, men jag skulle inte sätta mig och sträckläsa dem. Det kan bli lite för mycket att smälta på en gång. Läs dem en i taget. Och låt smält innehållet sakta. Och som Lew säger: Write on!

Vår kurs i hur man skriver filmmanus baseras på alla de här böckerna och vi går in djupare på dem i kursen. Hör gärna av er till oss om ni har några frågor kring kursen eller hur man skriver filmmanus.

På gång hos oss

lukas-hand-ansikte

Intensiv helgkurs i filmskådespeleri

Lär dig grunderna i filmskådespeleri under en intensivhelg.

editing_skarm

Hur man redigerar i Adobe Premiere

För dig som vill lära dig redigera din egen showreel, korta filmer eller filmer för sociala media.

oscar_films

Hur man skriver filmmanus

För dig som vill lära dig hur man skriver filmmanus och strukturen bakom framgångsrika filmer.

Intensiv sommarkurs i filmskådespeleri

En fullspäckad vecka där du får lära dig mer om filmskådespeleri - både framför och bakom kameran.

cinemantrix_filmskådespelerikurs_170603-0385 copy

Filminspelning för skådespelare

En avancerad kurs i filmskådespeleri

Hollywood

Welcome to Hollywood

Resa för utvalda skådespelare till Hollywood.