Utbildning i Filmskådespeleri

Ettårig

Ettårig utbildning i filmskådespeleri

I vår ettåriga utbildning i filmskådespeleri får du en fördjupad kunskap i filmskådespeleri där du får lära dig hantverket från grunden och skapar ovärderliga kontakter i branschen.

Filmskådespelarteknik

Våra utbildning är unik genom att den är helt fokuserad på filmskådespeleri. Filmskådespeleri skiljer sig på flera punkter från att spela teater. Det är ofta mer realistiskt, den omedelbara närvaron är viktigare, uttrycken är mindre och repetitionstiderna är kortare. Det är viktigt att vara naturlig. Därför kommer du att arbeta mycket med olika typer av filminspelningar och övningar för att du ska vara så naturlig framför kameran som möjligt.

Övningarna med filmkameran är speciellt viktiga för en filmskådespelare och genom analys av resultatet så arbetar vi så att du kan göra största möjliga intryck framför kameran.

I vår filmstudio får du arbeta med professionella regissörer, fotografer och skådespelare som lär dig det som krävs för att agera i filmer, TV-serier och reklamfilmer på en professionell nivå. Du får mycket praktisk erfarenhet så att du kan utvecklas och ta dig fram som filmskådespelare både i Sverige och internationellt.

Vårt mål är att att ta fram din potential för att du ska bli den bästa filmskådespelare som du kan bli.

Gästföreläsare

Ett uppskattat inslag är våra gästföreläsare. Tidigare gästföreläsare i våra kurser har bl.a. inkluderat:

- Gudrun Giddings, Producent i Hollywood
- Regina Lund, skådespelare och artist
- Chatarina Larsson, skådespelare (Wallander, Kommissionen), regissör och lärare på scenskolan
- Bob Dolman, Hollywood-regissör och manusförfattare
- Maria Bolme, castare och regissör och som rollsatt många svenska långfilmer
- Marie Strömberg, castare som rollsatt många reklamfilmer
- Fredrik Hiller, skådespelare och regissör som bl.a. arbetat med Robert Zemeckis
- Bo Thulin, driver skådespelaragenturen Actors in Sweden
- Sara Larsson, stuntwoman och producent
- Malou Schultzberg, regissör och castare som rollsatt många filmer och TV-serier

Bakom kameran

Det är viktigt för en filmskådespelare att känna till hur det fungerar att arbeta bakom kameran och att kunna göra enklare filmer och filmklipp själv och tillsammans med andra. Därför innehåller utbildningen också hur man filmar och redigerar. Efter utbildningen ska du kunna filma eget material till din showreel och kunna redigera ihop den.

I utbildningen får du också lära dig hur man skriver film- och TV-manus så att du kan skriva kortare filmer själv och kunna förstå hur man analyserar och tolkar manus från en skådespelares synvinkel och hur man skapar intressanta och minnesvärda karaktärer.

Jobba som filmskådespelare

I utbildningen lär du dig också hur man tar sig fram som filmskådespelare genom att castings, showreels, self tapes och nätverkande i filmbranschen. Du får bland annat lära dig:

- Hur man hittar jobb
- Hur man hittar rollerna och provfilmningarna för filmer, TV-serier och reklamfilmer
- Hur gör man en bra provfilmning på ett professionellt sätt
- Hur man skaffar en agent
- Hur man gör en bra showreel som fångar intresse och uppmärksamhet
- Hur man gör ett professionellt self tape som står ut i mängden
Efter utbildningen kommer du också att ha mycket filmat material som du kan sätta ihop till en showreel och använda för att söka jobb.

Hollywood

Vi samarbetar med producenter i Hollywood och genomför efter utbildningen en resa till Los Angeles där man får träffa agenter, producenter, rollsättare och en rad andra olika kontakter. Resan ingår inte i utbildningen men som elev får du förtur till resan.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som oavsett bakgrund och förkunskaper vill fördjupa dig i filmskådespeleri och ta dig fram som filmskådespelare i Sverige och internationellt.

Förkunskaper

Du bör ha viss erfarenhet av skådespeleri, antingen framför kameran eller på scen. Antagning till utbildningen sker genom intervju och antagningsprov.

Datum

Terminstart: Januari 2024. Utbildningen är på kvällar och helger. Det gör att du kan kombinera utbildningen med ditt arbete och behöver inte ta studielån.

Kursavgift

39 000 inkl moms/termin.

Hör gärna av dig till oss på info@cinemantrix.com om du har några frågor om kursen.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter här så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur man anmäler sig.

Intresse Filmskådis UTBILDNING

Lärare

Lukas Loughran

Lukas Loughran är en prisbelönad skådespelare från Sverige/Australien. Lukas har spelar med i ett tjugotal svenska och internationella långfilmer. Lukas arbetat med Oscar-belönade regissörer som Lasse Hallström och Danis Tanovic. 

Han har två huvudroller i Netflix-serier, Warner Bros TV-serie Krypton, Hollywoodfilmen Incoming, svensk/dansk/brittiska långfilmen Zoo, Liza Marklunds film The Postcard Killings och den brittiska skräckfilmen Sacrifice.

Lukas spelar också huvudrollen i Cinemantrix långfilm Sinking.

Sveriges nya skådis i Hollywood
- TV4, Sommarmorgon

Marina Nyström

Marina Nyström har sedan hon gick ut Teaterhögskolan i Göteborg haft rullande uppdrag som regissör och skådespelare inom TV, film och teater i Sverige. Hon är flitigt anlitad som gästregissör på olika scen & film utbildningar, bla. på Stockholm Konstnärliga Högskola. Hon driver även individuell coachverksamhet inför scenskoleprov med hittills 30 antagna elever.

På scen har Marina bla. spelat huvudrollen på stora scen med Lennart Jähkel i "Mig äger ingen" på Kulturhuset Stadsteatern. Hon har dessutom haft roller på flera av landets största institutionsteatrar såsom Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater och Backateater. Som filmregissör har Marina regisserat den biolanserade långfilmen ”Kungen av Atlantis” (2019) samt skrivit och skapat ett flertal prisbelönade kortfilmer, bla. ”Hjärterummet” (2020) med SVT distribution.

För huvudrollen som den intellektuellt funktionsnedsatta Maria i långfilmen Aerobics – A Love Story (SF Anytime) nominerades hon till Stockholms filmfestivals Rising Star Award. För samma insats tilldelades hon även Best Actress Award på Cardiff Filmfestival och First Jury Prize på Peace and Love Filmfestival.

 

Ingela Lundh

Ingela Lundh har 19 års internationell erfarenhet av film, tv och teater. Ingela är utbildad i London och har arbetat som skådespelare i Storbritannien, Italien, Sverige och Danmark. I Sverige har hon setts i föreställningar på Dramaten, Malmö Opera och Confidencen.

Ingela driver den engelsktalande teatergruppen SEST, The Stockholm English Speaking Theatre som har gjort uppsättningar på Parkteatern och Teater Brunnsgatan Fyra. Där har hon även hållit workshoppar i Shakespeare, drama och muntlig framställning.

Ingela coachar skådespelare, företagsledare, forskare, kreatörer och politiker, både i Sverige och internationellt i att nå ut med sitt budskap genom att förbättra och förstärka kroppsspråk, röst och närvaro.

Marie Strömberg

Marie Strömberg är casting director, manusförfattare och prisbelönad designer som arbetar i Sverige och internationellt med film och TV. Hon är VD och grundare av Moviemall och har över 20 års erfarenhet av film, TV och reklamproduktioner. Inom reklam har hon rollsatt över tusen reklamfilmproduktioner. Marie är prisbelönad för scenografi och kostymdesign både i Sverige och internationellt.

Fredrik Lehmann

Fredrik Lehmann arbetar som Casting Director för film och TV. Han är utbildad inom filmvetenskap vid The University of New South Wales i Sydney och i filmskådespeleri vid scenskolan. Har rollsatt produktioner såsom Storm på Lugna Gatan (SVTs julkalender 2018), Helt Perfekt (Kanal 5), Sjukt Oklar (SVT),  Playa del Sol (Kanal 5) och Drottningarna (TV4) för att nämna några. Har även arbetat som skådespelare, SAD/statistansvarig och regi-coach.

 

Tidigare elever

Här berättar Annika Ekström om hur det är att gå på utbildningen.

Tidigare elever har varit allt från nybörjare till etablerade skådespelare. Om du är intresserad av kursen så sätter vi dig gärna i kontakt med någon av de tidigare deltagarna så kan de själva berätta mer om sina upplevelser.

Här är några av deras kommentarer:

Väldigt engagerade och kompetenta lärare!

Kursen överträffade förväntningar.

Det var superkul!

Det bästa jag gjort!

Jag vill gå en gång till!! ;D Bara för att det var så kul och lärorikt!!

Man lär sig sjukt mycket om sig själv och man utvecklas verkligen personligen, oavsett tidigare erfarenhet.

Utvecklande, lärorik, nätverksskapande, skitkul, utmanande.

Toppenbra kurs där man får lära sig om alla bitar inom filmskådespeleri.

Kurs med bra och engagerade lärare och duktiga gästlärare.

En väg in i branschen. Kontaktnät.

Peppande för kommande uppdrag. Många bra tips. aha-upplevelse.

Personlighetsutvecklande. Fantastisk kul och lärande.

En rolig och spännande kursvecka fullproppad med känslor och goda vänner. Lärorika dagar.

Skoj och lärorik kurs med relevant info om de flesta områden i filmbranschen.

Utvecklande, både inom skådespelaryrket och personligt. En skitkul resa!

Kursen är fantastisk! Underbara engagerade lärare med mycket erfarenhet och engagemang samt kunskap. Lärorikt och oförglömligt.

Jättebra kurs med väldigt bra och engagerade lärare!

Riktigt kul upplevelse.

Lärarna var väldigt pedagogiska och jätteduktiga.

Superbra! Kunde inte ha varit bättre.

Lärarna var jättebra på olika sätt som kompletterar varandra.

Jag fick ut allt jag önskade mig och mer därtill. Upplägget var bra!

Teori och praktik som varvades var bra. Att få praktisk träning både framför och bakom kameran var bra.

Jag är imponerad av lärarnas kunskap och engagemang.

Jag har lärt mig massa om både mig själv och generellt om film och skådespeleri.

Bland det roligaste jag gjort, och grymt till CV:t!!

Positiv, utvecklande, självupplysande. Den ger en bra bild av var du befinner dig i ditt egna arbete med dig själv som skådespelare. Svagheter som styrkor.

En skön kick mot mitt drömmål.

Otroligt givande som jag varmt rekommenderar. Har fått mycket verktyg att jobba med.

Kursen är helt ärligt det bästa och mest lärorika jag gjort inom skådespeleri. Kan faktiskt inte beskriva i ord hur tacksam jag är!

Kursen är otroligt givande och inspirerande! Man går därifrån med känslan att man kan ta över världen! Skulle rekommendera alla med passion för film och skådespeleri att gå kursen.

Kursen har gett mig mer smak för att fortsätta utforska filmbranschen. Men framför allt har jag blivit en mer självsäker individ, vilket förenklar både på jobbet och i vardagen. Jag har lärt känna mig själv bättre och upptäckt nya sidor hos mig själv, vilket känns superspännande. Det bästa är helt klart att jag tycker detta är så himla kul, samtidigt som det är nyttigt och givande för min personliga utveckling. Nytta och nöje!

Cinemantrix castingregister

Cinemantrix har också ett register över skådespelare som vi använder när vi gör casting till långfilm och reklamfilm. Om du vill vara med i Cinemantrix skådespelarregister så kan du göra det här.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter här så skickar vi dig mer information om utbildningen och hur man anmäler sig.

Intresse Filmskådis UTBILDNING