En av Europas bästa manusutbildningar

En av Europas bästa manusutbildningar

storyutbildningenPå Gotland finns en av Europas bästa manusutbildningar. Den drivs av Gotlands Folkhöskola och Arvid Unsgaard och heter kort och gott Storyutbildningen. Förutom en väldigt nyttig inställning till hur man skriver filmmanus och hur man utvecklas som manusförfattare så har de lyckats att få in några av de bästa lärarna i världen.

Dessutom tror de på att skriva, skriva, skriva. De skriver över 500 sidor manus under utbildningen. Kvantitet är naturligtvis inget självändamål. Men det är en viktig del av en manusutbildning och ett viktigt sätt att lära sig hantverket. Det är ett arbetssätt som de också anammar på de stora manusskolorna UCLA och USC i Los Angeles där de flesta av de stora manusförfattarna i USA har börjat.

Styrkan i Storyutbildningen visade sig också när vi hade en workshop med Hollywood-producenten Gudrun Giddings och den Guldbaggevinnande producenten Madeleine Ekman hos oss i Stockholm. Då var flera av eleverna från Storyutbildningen där. Det var en workshop i hur man säljer in sitt manus eller projekt till producenter och produktionsbolag i Los Angeles och i Europa. Där delade Gudrun ut pris till den som hade den bästa pitchen. Och
det blev Joel Kristiansson från Storyutbildningen från som vann det priset. Grattis Joel!

Det ska bli spännande att se hur det går för manusförfattarna som kommer ut från Storyutbildningen!