Kurs i att skriva filmmanus

SoniKurs i att skriva filmmanus

Det är jätteroligt att intresset för vår kurs i att skriva filmmanus är så stort! Manuskurserna hos oss hålls av mig, Johanna Ginstmark, Bob Dolman och Soni Jörgensen. Soni sitter i European Film Academy, den europeiska motsvarigheten till Oscarsakademin. Hon har verkligen rönt stora framgångar både i Europa och i USA. Förra året utsåg Z Magazine henne till en av några svenska "Rising Stars" i Hollywood, tillsammans med Daniel Espinosa och Stellan Skarsgård.

Både Soni och jag är utbildade i LA och jag har skrivit de flesta av mina filmmanus på engelska. Så vi kommer att följa den dramaturgi och arbetssätt som lärs ut vid världens bästa manusskolor, UCLA (University of California Los Angeles) och USC (University of Southern California). Fler av de stora manusförfattarna i Hollywood är utbildade där än vid någon annan skola. Den dramaturgi de metoder som lärs ut där är beprövad. Det går naturligtvis att skriva både bra och dåliga manus med deras metoder, men den ger resultat.

För min del är det Lew Hunter, som är Chair Emeritus vid UCLA som är min mentor. Jag har känt honom i över tio år och det är hans Screenwriting 434 som är min och alla UCLA-studenters bibel. Screenwriting 434 är både en bok och namnet på den manusworkshop som alla UCLA-studenter tar minst fyra (ofta fler) gånger under sina studier. Den kursen går helt enkelt ut på att man skriver ett långfilmsmanus under tio veckor. Det låter enkelt, men alla som har försökt att skriva ett filmmanus vet hur svårt det är.

Vi kommer att använda oss av den metoden. Man kommer inte att skriva ett helt långfilmsmanus på kursen, men målet är att man ska skriva första akten och ha ett synopsis för hela manuset så att man kan försätta och slutföra manuset på egen hand.

Om man hellre vill skriva ett kortfilmsmanus så ska man kunna göra det. Att skriva och producera en bra kortfilm kan vara inkörsporten för att få göra en långfilm. I alla fall var det så för mig och för många av de etablerade manusförfattare och regissörer som jag känner.

Välkomna!

 

Våra kurser och masterclasses

cinemantrix_filmskådespelerikurs_170603-0392

Intensiv helgkurs i filmskådespeleri

Lär dig grunderna i filmskådespeleri under en intensivhelg.

editing_skarm

Hur man redigerar i Adobe Premiere

För dig som vill lära dig redigera din egen showreel, korta filmer eller filmer för sociala media.

hollywood

Welcome to Hollywood!

Vi arrangerar en resa till Hollywood för skådespelare där vi presenterar den för producenter, agenter, regissörer och produktionsbolag.

KAREL 2 - s

The Hero's Journey med Karel Segers

Lär dig skriva filmmanus och TV-serien enligt The Hero's Journey-metoden. Med manusgurun Karel Segers.

50 Shares