Regi och realism

När Jonas och jag diskuterade vår nya blogg så delade Jonas med sig av ett citat av Stanislavskij:

"Om skådespelaren förmår utveckla en vana att befria sin kropp från överflödiga spänningar så har han avlägsnat ett av de väsentligaste hindren för skapande. Det här betyder också att han öppnat möjligheten att använda muskelkraft endast till de kroppsdelar som behövs och i precis den omfattning han önskar."

Den store teaterpedagogen Stanislavskij tänkte nog mest på teater, men det gäller än mer för film.

I film är det på ett helt annat sätt än i teater viktigt att vara "äkta". Man är ofta ute efter en realism som bara kan komma inifrån. Och för att komma åt den realismen så är det viktigt att skådespelaren inte spelar teater utan istället manar fram sina egna "äkta" känslor. Det går inte heller att pressa fram känslorna. Det är bättre att bara låta de vara där och om skådisen då är avslappnad så kommer de att lysa igenom. Det låter enkelt, men det är mycket svårt.

Som regissör är det ännu svårare. Problemet är att man inte kan säga till en skådespelare att slappna av. Säger man "slappna av" till någon så får det ofta den rakt motsatta effekten.

Istället är det viktigt för en regissör att skapa en miljö där skådisarna kan känna sig trygga. Olika skådisar reagerar på olika sätt och man får ta reda på hur var och en fungerar, men det brukar vara bra att se till att skådisarna får en avskiljd del av inspelningen där de kan fokusera, isolerade från allt spring och stress som hör till en filminspelning. Man ska inte heller förbise vikten av mat. Sömn är också viktigt, men det kan slå åt båda hållen. Ibland kan det paradoxalt nog vara bättre för vissa skådisar att vara trötta så att de på så sätt släpper spänningar. Beröm och stöd fungerar ofta.

Men allt det här är individuellt och det gäller att lära känna de skådisar som man arbetar med och förstå hur de fungerar. Jag antar att det var därför Bergman arbetade man samma skådisar om och om igen.

På gång hos oss

Få information från oss

Fyll i dina uppgifter här så skickar vi information till dig om vad som händer hos oss, våra event och våra kurser!