Tips – Webbsida för skådespelare

Tips för skådespelare - din webbsida

Det här är några snabba tips på saker att tänka på när du skapar din webbsida som skådespelare. Det finns så många dåliga hemsidor där ute. Att bara gå igenom de här enkla sakerna tar din webbsida till en helt ny nivå!

Första sidan

På första sidan vill man ha enkel tillgång till kontaktuppgifter, aktuella bilder och din showreel. Det kan också fungera om man ser hur man kommer åt de sakerna i menyerna, men att ha aktuella bilder på första sidan är det viktigaste! Ha inte bilder som inte ser ut som dig, dvs bilder där du är sminkad eller fotograferad i en roll. Ha en neutral bild!

Dina bilder

Sedan kan du ha en annan sida där du lägger upp alla dina bilder. Ha inte för många. Men här kan du, förutom de neutrala bilder, också bilder i olika situationer, dramatiska, annorlunda. Tänk på ditt varumärke (ja! Som skådespelare är du ett varumärke!). Vad är det för typ av roller som du vill profilera dig mot?

CV!

På en sida vill vi se en CV. I USA har alla CV:n samma formattering. Kommer du till USA med ett CV som har en annan formattering så slänger de det. Men i Sverige är du friare i din utformning. Men håll det enkelt! Vi vill snabbt kunna se vad du gjort, för vem och vilken typ av roll det var (huvudroll, biroll). Ta inte med statistuppdrag om du marknadsför dig som skådespelare.

Biografi

På en sida kan du skriva lite om dig, en biografi. Gör det inte för långt. Tänk på stavning och grammatik. Och skriv sånt som kan vara intressant, som t ex om du är utbildad läkare eller ekonom eller om du rider eller samlar på frimärken. Man vet aldrig vad som kan fånga en casting directors intresse för en viss roll!

Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter bör finnas på första sidan så man lätt kan hitta dem. Men du kan ha en speciell sida för dina kontaktuppgifter också. Där bör du lista din mailadress. Det är bra om din mailadress inte är en gmail eller hotmail-adress utan en adress som är samma som din domän, t ex lukas@lukasloughran.com. Lukas webbadress är ju www.lukasloughran.com. Här har du också kontaktuppgifter till din agent och/eller manager och eventuellt utländska agenter.

Röst

Många skådespelare gör också röstjobb. Det är ett bra sätt att utvidga sitt CV. Har man gjort en del röstjobb så kan man ha en speciell sida för det. Där har man röstprov från jobb man har gjort. Får man inte lägga upp röstjobben så kan man lista vad man har gjort och lägga upp röstprov som man själv spelat in. Se till att du spelar in dem i en studio eller med hög kvalitet annars känns det amatörmässigt.

Showreel

Du måste naturligtvis ha en showreel! Den ska vara kort - 2-3 minuter max. Och inte fler än fem sex olika produktioner. Om du har färre än tre produktioner så kan du lägga upp korta klipp istället. Om du inte har nåt så spela in dig själv när du gör en scen eller pratar direkt in i kameran. Vi vill se nåt. Finns det inget rörligt material så är det mycket osannolikt att vi kallar dig på en provfilmning. Och varje scen måste fokusera på dig. Vi ser många showreels där man knappt vet vems showreel det är för att det är så mycket klipp på motspelarna. Jag kommer snart att lägga upp ett separat inlägg om hur man gör en showreel.

Svårare än så är det inte. Det finns massor av bra sidor där ute. Kolla runt lite och ta inspiration av de som är riktigt bra! I kommande blogginlägg och på vår facebook-sida så kommer jag att lägga upp lite exempel på webbsidor som vi tycker är bra.

På gång hos oss

Få information från oss

Fyll i dina uppgifter här så skickar vi information till dig om vad som händer hos oss, våra event och våra kurser!