En guide till filmfestivalen i Cannes

En guide till filmfestivalen i Cannes

Nu är jag på filmfestivalen i Cannes. Det är tionde året som jag är här och det börjar kännas som hemma. Jag har fått koll på de bästa caféerna och restaurangerna, var man ska gå för att mingla och var man ska gå för att få lite lugn och ro (för det behöver man då och då efter allt ståhej).

Scandinavian Terrace

Det finns två ställen för svenskar i filmbranschen i Cannes. Det ena är Scandinavian Terrace. Det är en lägenhet vid Croissetten (den långa vägen som går längs stranden i Cannes och där det mesta händer). I Scandinavian Terrace har alla de skandinaviska filminstituten sina representanter. Tidigare år har de haft mingel där vid 17-18. Och sedan på kvällarna brukar det vara nåt av länderna som har en fest. Festerna är välbesökta och det är svårt att få en inbjudan. Under dagarna kan man komma dit och prata med representanterna, eller ta möten i deras terrass.

Swedish Pavilion

Det andra stället för svenskar i Cannes är Swedish-Norwegian Pavilion. Varje land har ett tält vid stranden där representanter för landet sitter, svarar på frågor och tar möten. Tidigare år har Sverige och Norge slagit ihop sina tält för göra det större. Det är alltid trevligt att komma dit. Vid 16-17-tiden så brukar de ha mingel. Och ibland lite senare. Men senare på kvällarna så är det oftast stängt.

Swedish Pavilion är innanför festivalområdet medan Scandinavian Terrace är utanför. Man behöver därför ackreditering för att komma in till Swedish Pavilion. Tidigare år så har an inte behövt ackreditering för Scandinavian Terrace. Detta kan dock ha ändrats.

Mingla

Man brukar ta möten och hänga på någon av de olika caféerna och hotellen runt festivalen. En av de hotellen är Grand. Där finns det också ibland mingel som annordnas av något land eller något produktionsbolag.

Bakom Grand finns en liten bar som brukar vara en träffpunkt senare på kvällen. Folk brukar hänga utanför baren ute på den lilla gatan och det brukar vara riktigt trångs vid 23-tiden på natten.

Scandinavian Terrace, Cannes Film Festival

Fester

Det finns många fester under festivalen. Några av de största för svenskar är Göteborgs Filmfestival som håller en fest vid stranden på måndag kväll. Det brukar vara svårt att få tag på inbjudningar till den om man inte anmält intresse månader i förväg. Det finns en hel del andra festivaler som har fester och festerna där kändisar kan dyka upp på brukar vara svåra att få inbjudningar till. Men det finns alltid fester att gå på om man är intresserad av det.

Möten

Det är många som tar möten när de är i Cannes. Det kan ibland vara enklare att träffa svenskar i Cannes än det är i Sverige. Men boka dina möten i förväg. De flesta producenter, konsulenter och produktionsbolag är helt uppbokade under festivalen. Se också till att följa dina möten efter festivalen. När du träffar någon, dela ut ditt visitkort. Om du är skådespelare så är det alltid bra att ha din bild på ena sidan av kortet så att den du träffar kommer ihåg vem det var.

Ett sista råd för dig som just börjar ta dig in i filmbranschen: var inte för påflugen! Dela inte ut ditt visitkort, ditt projekt eller ditt CV det första du gör om du träffar nån på ett mingel. Om du inte har ett möte så se till att lära känna personen du pratar med först.

Och ha roligt! Det är Cannes. Det är filmfestival. Det är (ofta) vackert väder. Det är god mat.

Vi ses i Cannes!

På gång hos oss