Det är skillnad på manus och regi
HANS020

Det låter som en självklarhet. Men det finns en tradition framför allt i Europa att en film ska vara gjord av en auteur, dvs en filmskapare som själv både skriver och regisserar filmen. Den här auteuren är konstnärligt ansvarig för filmen. Det blir ibland väldigt unika och intressanta filmer av detta sätt att arbeta.

Men det är inte det enda sättet.

Det är ganska stor skillnad på att skriva manus och att regissera. Och det är stor skillnad mellan de egenskaper och talanger som behövs för att vara bra på det.

Jag tror att det är bra att det finns en person som är konstnärligt ansvarig för en film och i många fall där regissören inte är manusförfattare själv så är det regissören som är ytterst konstnärligt ansvarig och manusförfattaren arbetar under regissören.

Men det behöver inte vara så. På amerikanska TV-serier till exempel så är det showrunnern som är ytterst konstnärligt ansvarig. Och det är i nästan alla fall en manusförfattare. Ibland kan ju den ytterst konstnärligt ansvariga även vara producenten.

Det viktiga tror jag är att man inte ser det som nödvändigt att regissören också ska skriva sin egen film. Det finns helt enkelt andra sätt att arbeta på än alltid se på regissören som en auteur.

På gång hos oss

Få information från oss

Fyll i dina uppgifter här så skickar vi information till dig om vad som händer hos oss, våra event och våra kurser!