Hur man filmar och ljussätter

för reklamfilm, musikvideos, webbfilm och långfilm

En intensiv helgkurs där vi går igenom hur man filmar och ljussätter reklamfilm, musikvideos, webbfilm och långfilm.

Det blir allt enklare och billigare att filma. Utrustningen minskar i pris och en vanlig mobiltelefon har idag en kamera med fantastiska egenskaper. Men det gör inte automatiskt att det blir bra bilder och filmer.

Därför fokuserar vi i den här kursen på de tekniker och knep som erfarna filmfotografer använder som är viktiga att lära sig oavsett om man ska filma en långfilm eller lägga upp filmer på sociala medier.

Gemensamt för alla typer av filmning är ljussättning. Därför kommer en stor del av kursen att fokusera på ljussättning. Men vi går också igenom kameraplacering, utsnitt och brännvidd för att uppnå största möjliga effekt för den typ av film man vill göra.

Vi tar också upp:

- Greenscreen och chromakey

- Do-It-Yourself och budgetalternativ för filmning och ljussättning

- Användbara appar

- Hur man använder stillbild för ljussättning och storyboard

- Trender och stilar

Vi kommer också att gå igenom hur framtidens filmfotograf kommer att arbeta med nya tekniker och hur man bäst använder dem för att berätta en historia.

I kursen får du dessutom chans att testa de olika teknikerna i praktiska övningar.

Kursen vänder sig till dig vill utvecklas som filmfotograf eller regissör, manusförfattare eller klippare och som behöver en grundläggande kunskap om filmfoto och ljussättning.

Under kursen kan du ta med dig och arbeta med din egen utrustning.

Vi kommer också att visa hur man kan använda stillbildskameror och mobilkameror för att bedömma utsnitt och ljussättning.

Kursen hålls i vår studio vid Hötorget i Stockholm.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig vill utvecklas som filmfotograf eller regissör, manusförfattare eller klippare och som behöver en grundläggande kunskap om filmfoto och ljussättning.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Kursledare

Kursen leds av Andrés Rignell som arbetat mer än 15 år som filmfotograf i Sverige och runt om i världen.

Andrés har filmat långfilmer, TV-serier, musikvideor och prisbelönade reklamfilmer. Han har arbetat med allt från små till stora projekt.

Bland Andrés många prestigefulla filmuppdrag finns Julkalendern och Äkta människor på SVT, musikvideos för Avicii, Dr Alban, Eric Gadd och Peter Stormare samt reklamfilmer för Fanta, IKEA, OLW, Aftonbladet och Volvo.

Här kan du se lite av det Andrés har gjort.

Kursavgift

3 200:- inkl moms.

Datum

27:e-29:e november 2020:Fredag (18:00-21:00), lördag (10:00-18:00) och söndag (10:00-18:00)

Anmäl dig här: