What kind of year has it been?

What kind of year has it been?

I slutet av varje säsong så döper alltid manusförfattaren Aaron Sorkin sitt sista avsnitt till What Kind of Year has it been? Och det har blivit tradition att jag också skriver lite om det gångna året under samma rubrik.

Det har hänt så mycket! Men här är en liten sammanfattning av vad som hänt och vad vi har att se fram emot!

Bob Dolman

Bob Dolman, som vunnit två Emmys och skrivit manus till bland annat Willow kom tillbaka till studion igen, både i maj och i november. Dessutom var vi ute på Vårdinge kursgård en vecka i augusti med en grupp talangfulla regissörer, manusförfattare och skådespelare. Bob har under de senaste två åren hållit över ett dussin workshopar i vår studio och vi ser fram emot att han kommer tillbaka igen. Planen är att det blir i april.

Artikel om Bob Dolman i Svenska Dagbladet

Casper Andreas

Det är också jätteroligt att Casper Andreas har kommit tillbaka från USA till Sverige och att han och hans produktionsbolag har valt att dela studio med oss. Casper har varit i USA i över 20 år och hunnit med att göra åtta långfilmer! Det gör honom till en av de mest produktiva svenska regissörerna och definitivt en av de mest produktiva svenska regissörerna i USA. Casper har börjat hålla seminarier med folk från den svenska filmbranschen, bland annat Lisa Ohlin och Tusse Lande. Han kommer också att hålla en kurs i hur man gör independentfilm i mars!

SACC-LA

Arbetet med att bygga broar mellan Sverige och USA fortsätter! Därför är det så roligt att jag blev invald i Advisory Board för Swedish-American Chamber of Commerce Los Angeles. I SACC-LAs styrelse sitter bland annat filmproducenterna Gudrun Giddings och Daniel Wagner och Tomas Jegeus som är President för International Productions på Fox.

 

Vi i studion

Det är mycket roligt som händer hos oss och därför expanderar vi! Tobias Nirs och Maria Hall arbetar nu hos oss! Det arbetar framför allt med filmfoto och redigering men också med att se att till att vi kan arrangera så många events som möjligt. Det är en spännande grupp som sitter tillsammans med oss i studion nu – regissörer, manusförfattare, filmfotografer, stillbildsfotografer och vi arbetar på många projekt tillsammans, från reklamfilm och spelfilm till VR och 360-film.

Spännande samarbeten

Arantxa Hurtado på Bohemian Light och Iman Khayyatan på Fotodela är några av de som vi samarbetat mycket med under året. De har hjälpt oss med nästan allt vi gör - reklamfilm, events och kurser. De har bland annat filmat och hjälpt till på våra kurser. Under hösten har Arantxa också drivit det populära Wednesdays with Bob, där kursdeltagare har fått arbeta med Bob Dolman via Skype en gång i veckan. Dessutom har de hjälpt många skådespelare och filmarbetare med headshots och nya hemsidor. Bohemian Light har också hållit flera spännande event och screenings av filmer i studion för filmarbetare och skådespelare. Vi ser fram emot mer av det under 2018!

 

Manus, manus, manus

Det är jätteroligt att så många tycker om våra manuskurser. Johanna Ginstmark har gjort ett fantastiskt jobb och hållit flera kurser i hur man skriver TV-serier trots att hon varit upptagen med att skriva TV-manus själv. Vad som är speciellt roligt är att det inte bara är manusförfattare som går våra kurser. Det är fler och fler producenter, regissörer och filmfotografer. De här kurserna blir mer av det under 2018. Dessutom har Författarkurs.se och Jorun Modén flyttat in till oss och hon kommer att hålla kurser i hur man skriver romaner under hela året. Välkommen Jorun!

 

Filmskådespeleri

Våra kurser i filmskådespeleri blir mer och mer populära. Vi har hållit dem i sju års tid. Det är jätteroligt att folk börjar inse att det är skillnad på filmskådespeleri och teater. I år var det framför allt Lukas Loughran som höll kurserna. Och han kastade sig in i det arbetet med en energi och entusiasm som smittade av sig på alla han undervisade under året.

Det var inte bara skådespeleri som deltog. Anette Mattsson, som är VD på Filmregion Stockholm-Mälardalen tog den i februari och så här tyckte hon:

Enormt utvecklande, en kurs som leder dig igenom spänning, avslappning, djup, avkläddhet med hela gruppen. Roller, titlar, tidigare yrken oviktigt – alla skådespelare – wow vilken effekt!! Enorma utmaningar, sprakande coachning som delar erfarenhet och landar snyggt trots kritik. Bra ledarskap! Skapade en enormt trygg grupp. Är sjukt nöjd, ville inte sluta!

- Anette Mattsson, VD Filmregion Stockholm-Mälardalen

I år kommer vi också att lansera en ny kurs där våra elever kan gå ännu längre och få ännu mer kameraträning.

 

Foto: Arantxa Hurtado, Bohemian Light

Resor

Förra året blev det mycket resande! Vi var i Cannes. Igen. Det var åttonde året och nu känns det nästan som hemma. Vi åkte till LA igen. Den här gången tog vi med oss en grupp med talangfulla skådespelare och presenterade dem för produktionsbolag, agenter och castare. Svenskar är populära i Hollywood just nu och de gjorde stor succé!

Vi ser fram emot ett nytt år med många flera resor, filmprojekt, samarbeten och event!

Gott nytt år!

/Hans

På gång hos oss

Få information från oss

Fyll i dina uppgifter här så skickar vi information till dig om vad som händer hos oss, våra event och våra kurser!