Två dagar kvar

Sommaren 2012 tillbringade jag och min hund Plura ett flertal dagar ensamma i min och Anettes stuga i Värmland. Dagarna ägnade vi till att besöka svampskogen, ta roddturer på Klarälven och göra egen saft av svarta vinbär, hallon och rabarber. På kvällarna blev det långa samtal på telefon med Hans. Vi konstaterade att något fattades i utbildningen av skådespelare när det gäller filmskådespeleri. Att arbeta med film kontra teater är helt olika och många svenska skådespelare saknar dessvärre kunskap och möjlighet att utforska skillnaden.

Under våra samtal föddes idén till en kurs i filmskådespeleri. En kurs där skådespelaren ska känna trygghet inför en kamera, inse skillnad mellan närvaro och berättande samt få kunskap i arbetet bakom kameran och inse dess betydelse i slutproduktionen. Nu efter ett antal månader är kursen snart ett faktum. Otaliga timmar med förberedelser ligger bakom och mottot att inte lämna något åt slumpen har varit en ledstjärna. Det paradoxala är att vi inte vill låsa oss i någon fast form utan vara öppna och flexibla inför gruppen och kursens bästa.

Ganska snart diskuterade jag och Hans gästföreläsare som skulle komplettera vår målsättning, och vi fann och fick dem vi ville. Maria Bolme som jag lärde känna för många år sedan, hon har varit rollsättare till en mängd långfilmer och är även verksam som regissör. Fredrik Hiller som jag var studiekamrat med i en teaterutbildning och som jag även gjort diverse teaterprojekt med (mer om det i en senare blogg). Han har på ett intressant sätt gått sin egen väg och har mycket att förmedla som långfilmsregissör och manusförfattare. I kursen tar vi även upp det faktum att skådespelare kan göra många av sina egna stunt själva, därför får kursen besök av Johan Ranner från Svenska Stuntgruppen. Ranner är en god vän som jag lärde känna då jag regisserade honom på Södra Teatern för 12 år sedan (mer om det i en senare blogg). Vi har även engagerat Regina Lund som vi filmade med i ”Mammas pojke” (mer om det i en senare blogg). Regina är en oerhört lyhörd och snabb skådespelare som kan konsten med snabba tagningar som exempelvis sker vid tv-inspelningar. När en Hollywoodproducent i förra veckan tackade ja till att medverka som gästföreläsare kände vi att vi lyckats täcka in allt som bör ingå i en kurs för filmskådespelare.

Jag ser verkligen fram emot kursstarten på tisdag! Välkomna!