Method Acting

Lee Strasberg teaching the relaxation.
Lee Strasberg teaching the relaxation.

Johanna Söderhäll doing a scene on camera.

Johanna Söderhäll doing a scene on camera.

Mitt namn är Johanna Söderhäll, jag är yrkesutbildad dansare vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och har på senare år även inriktat mig på skådespeleri. Jag kom hem från New York för 2 månader sen, efter att ha studerat vid The Lee Strasberg Theatre and Film Insititute på Manhattan.

Jag kom hem som en ny människa efter mina studier på andra sidan Atlanten. Känslan av att verkligen finna en mening bakom agerandet och hur man kan påverka andra med sitt agerande är något som är ovärderligt för mig. Skådespeleri är så mycket mer än att plugga in repliker, sätta på sig kostym och använda rekvisita. Skådespeleri är en typ av terapi för mig personligen.

När jag presenterar mig som skådespelare för människor i min närhet tror jag inte dem förstår allt som ligger bakom just titeln ”skådespelare”. Jag visste knappt själv hur jag skulle beskriva det tidigare, men efter att ha studerat method acting kom jag till insikt med meningen bakom mitt skådespeleri och även min dans.

Här kan du anmäla dig till vår kommande kurs i method acting.

6a00d8341c630a53ef0163039acfca970d-600wiLite kort om metoden

Method Acting är ett sätt att göra karaktären och scenen mer levande och sann. Det är ett sätt att använda sina egna känslor och erfarenheter för att fånga publikens förtroende i framträdandet.

I method acting använder du dig av olika övningar genom något som kallas "relaxation". Relaxation är ett praktiskt sätt att bli av med spänningar i kroppen på innan en föreställning eller repetition. Några av övningarna börjar med minnen från ditt eget liv. Du väljer vissa kombinationer av övningar beroende på karaktär och scen, då målet är att få kontroll över minnena så att du kan använda dom till den grad som behövs.

Method Acting hjälper dig att komma in i karaktären genom att relatera händelserna i scenen med dina egna känslor. Övningarna är mycket enkla att förstå med en lärare som vägleder dig. Method Acting är ett bra sätt att hjälpa skådespelaren att tro på historien och karaktärens kvalitéer. Metoden tillhandahåller en stor mängd av verktyg och övningar som ger dig en chans till att vara kreativ i ditt egna arbete med karaktären.

Method acting väcker intresset för karaktären/rollens insida och som skådespelare kan du använda detta för att hitta orsaker bakom varje handling i scenerna. Vad är karaktärens mål och varför har den detta mål? Metoden väcker intresse till att ställa fler frågor om berättelsen och gräva mer på djupet, vilket vanligtvis stärker framträdande.

Jag skulle rekommendera alla skådespelare i alla åldrar att prova på method acting. Det öppnar upp en helt ny värld och när du kan några övningar kan du använda dig av de delar du tycker känns nödvändiga. Det är alltid viktigt att fylla på sin ”verktygslåda” som artist!

0 Shares
Share
Tweet
Share
Email