Håller CGI på att bli sämre?

Håller CGI på att bli sämre?

I dagens cinematiska värld så ser vi dataanimationer överallt vi går, från Marvels stora blockbusters till Elton John’s senaste musikaliska fantasybiografi. Dataanimation har funnits länge, och har fått publiker att bli slagna med häpnad. Nya världar och varelser som bara fantasin kan skapa är något vi alltid har varit fascinerade av, då det har tagit oss på en magisk resa. Dock på sistone så har man börjat märka av brister i tekniken.

Förr i tiden använde man sig mer av praktiska effekter, för att skapa en så verklig upplevelse som möjligt. Ser man på Jurassic Park från 93’ så är flesta av dinosaurierna robotar, där dataanimation har använts för att finputsa deras motorik. Idag används den praktiska tekniken knappt, där mestadels av animationerna är helt skapade från datorn. Det skapar en viss overklig känsla, då ljus och rörelser avviker från själva utlevandet. En bra ljussättning är essentiell när det kommer till att skapa animationer, då det ger ett djup till de karaktärer som kommer till liv. Det skapar en ton, ett humör, som vi kan relatera till.

Idag saknas det djupet och den tonen till viss del. Dataanimeringens brister syns allt mer, då vi sedan tidigare har vant oss vid en hög standard. Praktiska effekter har blivit förlegat, där enbart ett fåtal använder sig av den tekniken. Kan det bero på att vi som filmskapare har blivit mer lata eller att det är billigare att enbart använda sig av dataanimering? Tekniken idag har oändliga möjligheter till att slå publiken med häpnad, vilket vi har sett hos filmer som Mad Max och den senaste trilogin av Apornas planet. Därför finns det hopp om att filmindustrin hittar tillbaka till sin storslagna inspiration av att överraska folket.

På gång hos oss