14 år med Handelsspexet

När jag 1998 regisserade mitt första spex för Handelshögskolan var jag övertygad om att det var en tillfällighet, en gång och inget mer. Det visade sig att jag hade fel, jag har sedan dess varit inhyrd som konstnärlig ledare i 14 år. Vi har framfört våra alster på Folkan, Oscarsteatern, Vasateatern, Södra teatern, Intiman, Maxim, Scalateatern och Rival.

Det händer att jag får frågan om varför jag arbetar med Handelsspexet om och om igen. För mig är svaret enkelt. Den lust och spelglädje som finns hos aktörerna är avundsvärd, och det är något som allt för ofta glöms bort inom teatern, lusten!

Den som tror att spex är lika med ett spektakel där pinsamma studenter springer runt på scenen med roliga hattar och lösnäsor har fel. Spex är en underskattad konstform där man ständigt förnyar den kreativa processen och blandar genrer från alla möjliga och omöjliga håll. En konstform där publik, spelglädje och lyhördhet för historien står i centrum. Under de gångna åren med spexet har jag sett talanger som skulle ha haft en stor plats i svenskt nöjesliv, om de inte valt en annan väg. Det finns även de som på grund av spexet bejakat sin inre vilja och efter Handels etablerat sig som skådespelare, musikalartist, ståuppare eller filmproducent.

Jag har genom åren haft nöjet att samarbeta med flera unga spexproducenter som begåvats med att kunna fatta snabba, avgörande och kloka beslut. Detta inte minst då det gäller affärsöverenskommelser och strategiska avgöranden i personalfrågor. Flera av producenterna har haft en imponerande lyhördhet, ett gott ledarskap och en kreativitet som kan få vilken teaterledning som helst att bli avundsjuk.

Förutom min funktion som konstnärlig ledare och den glädje och utmaning det har varit att söka varje skådespelares styrka, lust och drivkraft blev min funktion även att vara en traditionsbärare. Vid sidan om mitt ansvar för manus, sånginslag, scenografi och den sceniska gestaltningen följde med åren även ett ansvar att vidareförmedla alla traditioner som annars lätt glöms bort inom studentvärlden på Handels.

Det som från början var en tillfällighet blev en lång resa med många härliga möten, minnen och erfarenheter….