Ett glädjande Grammispris

Under mina år som regissör för Handelshögskolans spex träffade jag flera studenter som var osäkra på varför de läste på Handels. En av dem var Christian Larson, en enormt målmedveten och lyhörd adept som nu har en helt ny karriär och som i förra veckan tog emot en Grammis.

Det var många som på Handels innerst inne vill göra något annat och jag gjorde allt för att de skulle våga släppa tryggheten och kanske kraven från föräldrarna och göra det de verkligen ville göra. Det handlade inte enbart om showbiz utan även om studenter som helst såg sin framtid inom alla möjliga yrkesområden såsom djurvård och trädgård. Jag har självklart stor respekt för dem som brinner för sina studier på Handels och som ser sin framtid inom utbildningens ramar. Mina tankar går till dem som vill men inte vågar, inte får, eller inte kan bryta den inslagna vägen.

Att våga ha tillit till sina drömmar är en svår konst, en konst som kan ta hårt på det emotionella.

Men det räcker inte enbart med begåvning och vilja för att lyckas, det krävs hårt arbete och mental styrka. Christian var noggrann, ambitiös, lyhörd, nyfiken och lämnade ingenting åt slumpen. Vi arbetade tillsammans i fyra spex, och vid jubileumsspexet på Oscarsteatern tog vi upp ämnet om egna val genom citatet som står skrivet vid entrén till Uppsala universitet. ”Tänka fritt är stort, 
men tänka rätt är större”. Att dessa rader fortfarande står kvar, med syftet att ”tänka som ni blir tillsagda” är märkligt. Karaktären i spexet ville förverkliga sig genom något konstnärligt, hans far muttrade; ”fritt”, sonen säger då att han trots det valde Handels och fadern svarar gladeligen ”rätt”.

Christian vågade följa sitt inre och hans nya karriär har gått fort. Sedan han hoppade av Handels har han arbetat med Britney Spears, Lady Gaga, Beyoncé, Take One, Kylie, Duran Duran, Billy Christal och Swedish House Mafia. Det började med att han träffade Jonas Åkerlund som behövde hjälp med en filmklippning. Han började som klippare och blev snabbt 2:nd unit diretor.

Men att följa sitt innersta är lättare sagt än gjort. Det är inte alltid som förutsättningarna finns och det är inte alltid man vet själv vad man innerst inne vill. Jag har personligen vid flertal tillfällen stannat upp och frågat mig själv om jag verkligen gör det jag verkligen vill. Svaret blir ofta en aning ambivalent och mitt inre går i polemik med sig själv.

Jag är stolt och glad över att Christian följde sin dröm och att det går så bra. Han bevisar att det går att bryta den inslagna vägen.

Jag avslutar med att citera Berhard Shaw:

”De människor som lyckas är de som alltid letar efter möjligheterna. Skulle de inte hitta dem skapar de dem”.