Filmkväll på Cinemantrix

Fargo

En kväll där vi går igenom en känd film från manuset och manusförfattarens perspektiv.

Manuset är grunden för filmen. Det går att göra en bra film på ett bra manus men det går inte att göra en bra film på ett dåligt manus. Därför är det viktigt att man förstår hur filmen och filmens manus är uppbyggd, oavsett om man är manusförfattare, regissör, producent, skådespelare, fotograf eller klippare. 

Under våra filmkvällar går vi igenom olika framgångsrika och populära filmer för att se hur och varför de fungerar. Vi visar hur manusförfattaren har tänkt och arbetat från idé till det slutgiltiga manuset.

Vi går igenom hur man har

- skapat spännande och komplexa karaktärer
- arbetat med karaktärernas mål
- delat upp och förstärkt filmen med vändpunkter och klimax
- arbetat med konflikt och teman
- arbetat med dialog och undertext

De tekniker som vi använder baseras på metoder av manusgurus som Michael Hague och Blake Snyder.

Målgrupp

Den här kvällen passar för så väl manusförfattare som regissörer, skådespelare, producent och filmarbetare som vill lära sig hur man man skapar framgångsrika och intressanta filmer från riktigt bra manus.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Avgift

395:- inkl moms.

 

Tid

Vi har inte öppnat anmälningarna ännu. Fyll i dina uppgifter här så skickar vi mail när anmälan öppnas.

Filmer

Vi kommer att gå igenom en rad olika filmer i den här serien. Den 8:e mars kommer vi att gå igenom Fargo som skrevs av Coen-bröderna.

8 mars: Fargo

Fargo är skriven och regisserad av Ethan & Joel Coen. Manuset är rankad #32 av de 101 bästa manusen någonsin enligt WGA (Writers Guild of America) och #86 av de roligaste manusen någonsin enligt WGA.

Filmen vann två Oscars, för Bästa filmmanus och Bästa kvinnliga huvudroll. Filmen var dessutom nominerad för 5 Oscars till.

Många kritiker kårade filmen till årets bästa film 1996. Manuset i sig bryter många "regler" och var banbrytande för sin tid.

Coen-bröderna har en rad framgångsrika filmer bakom sig, och är två av de största manusförfattarna i världen. De är kända för att ha originella karaktärer samt inte tillåta någon improvisation under sina filmer.

I de flesta av deras filmer så följs manus ordagrant.

Filmen och manuset har uppmärksammats mycket på senare tid, speciellt med tanke på att den framgångsrikt har utvecklats till en prisbelönad TV-serie.

Manus

Här kan du läsa manuset till Fargo: Ladda ner manuset här!

Filmkvällen leds av

Martin E Hellstrand

Martin är utbildad vid Storyutbildningen i Fårösund. Han har bland annat sålt en idé och skrivit en TV-serie till Börje Hansson och Paolo Vacirca på Bright Moving Pictures och jobbat med Billy Mernit på Universal Studios i USA. Dessutom har han jobbat på en långfilm och en TV-serie med Tre Vänner, två olika bokadaptioner samt varit manusförfattare och Showrunner för en science fiction web-serie. Han jobbar också på en långfilm med med LittleBig Productions.

Jonatan Bökman

Jonatan Bökman headhuntades till Storyutbildningen i Fårösund. Han har studerat för lärare som manuskonsulten och manusgurun Michael Hauge, skaparen av Band of Brothers, Erik Bork, manusförfattaren till Liar Liar, Steve Mazur, och manusförfattaren och regissören Bob Dolman. Jonatan har Billy Mernit på Universal Studios som mentor. Han har tillsammans med Martin skrivit en webb-serie som producerades 2016. Dessutom har Jonatan medverkat i flera svenska långfilmer som skådespelare, bland annat Kronjuvelerna (Ella Lemhagen), Hypnotisören (Lasse Hallström) och Maria Wern (Erik Leijonborg).

3 Shares
Share3
Tweet
Share
Email